私は甘いものが好きなのですが、日本に住むイギリス人としては、日本のケーキやスイーツは、私が故郷で覚えている焼き菓子ほど美味しくないことがあるのです。私の好きなケーキやデザートの中には、日本では手に入らないものもありますし、たとえ手に入ったとしても、見つけるのはとても難しく、買うとなるとさらに高価なものになります。そこで、今年の私の新しい趣味のひとつは、お菓子作りを学ぶことです。
もちろん、イギリスの最高のレシピはすべて英語で書かれており、英語のウェブサイトで見つけたり、ママから盗んだりしています。私はそれでいいのですが、もしあなたが英語を第二言語として学んでいるのであれば、英語のレシピを使うことは問題になるかもしれません。レシピに使われている多くの単語は、他の文脈では全く異なる意味を持ちます。例えば、「beat」という言葉を使ったら、ドラムを叩くという時にも使えて、アーセナルがマンチェスター・ユナイテッドを破ったときにも使うことができます。しかし、卵も「beat」することもできることをご存知でしょうか?卵を「beat」といっても、叩いたり倒したりするのではなく、フォークや泡立て器で素早くかき混ぜるのです。つまり、泡立てるのです。
このような単語は他にもたくさんありますので、お菓子作りの冒険に役立つように、英語のレシピに出てくる一般的な単語をリストアップしてみました。
動詞:
- bake – (オーブンで) 焼く
- beat / whisk – フォークや泡立て器で素早くかき混ぜる – 泡立てる
- boil – 煮る
- brown – きつね色になるまで焼く
- chop – 切る
- dice – みじん切りにする
- dredge – まぶす/ころもをつける
- dust – ふる
- flour – (台/ケーキ型に)小麦粉をふる
- fold – 切るように混ぜ込む
- fry – 炒める
- grate – おろす
- grease – (ケーキ型に)油をひく
- knead – こねる
- line (with baking paper) – クッキングシートを敷く
- melt – 溶かす
- mix – 混ぜる
- pour – 注ぐ
- (let) rise – 発酵させる
- roll out – 麺棒で伸ばす
- sieve / sift – ふるう
- simmer – コトコト煮る
- slice – スライスに切る
- spread – 塗る
- stir – かき混ぜる
- tip into – 移す
名詞:
材料:
- caster sugar – 上白糖
- clotted cream – クロテッドクリーム
- double cream – 乳脂肪分が47%ぐらいの生クリーム
- dough – 生地
- icing sugar / powdered sugar / confectioner’s sugar – 粉砂糖
- muscovado/brown sugar – 黒砂糖
- plain flour – 中力粉
- self-raising flour – イギリスによくある特別な小麦粉。中力粉100gに対して、ベーキングパウダーを小さじ1杯入れることで自分で作ることがでます。
- zest – レモンやオレンジなどの果皮の下ろし
台所用品:
- baking tray – 天板
- cake tin / sandwich tin – ケーキ型
- (electric) mixer – ハンドミキサー
- parchment paper / baking paper – クッキングシート
- rolling pin – 麺棒
- sieve – 粉ふるい
- scales – はかり
- teaspoon / tsp – 小さじ
- tablespoon / tbsp – 大さじ
語彙が増えたところで、イギリスのデザートを自分で作ってみませんか?簡単なレシピをいくつかご紹介します。
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/grannys-victoria-sponge
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/carrot-cake
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/classic-scones-jam-clotted-cream – 日本でクロテッド・クリームが手に入らない場合は(スーパーでは売っている場合もあります)、スコーンにはホイップクリームやバターを使うとよいでしょう。
I like sweet things, and as a British person living in Japan, Japanese cakes and sweets sometimes just aren’t as good as the baked treats I remember from home. Some of my favourite cakes and desserts aren’t available in Japan, and even if they are, they can be very difficult to find (and even more expensive to buy). So, one of my new hobbies this year has been learning how to bake.
Of course, all the best British recipes are written in English, found on English-language websites or stolen from my mum. This is OK for me, but if you’re learning English as a second language then using an English recipe might be a problem. Many words used in recipes have completely different meanings in other contexts. For example, you can beat (hit) a drum, and Arsenal can beat (defeat) Manchester United, but did you know that you can also beat an egg? When you beat an egg, you don’t hit it or defeat it, but stir it very quickly with a fork or whisk.
There are lots of other words like this, so to help you in your baking adventures, I’ve made a list of some common words that you might find in an English language recipe.
Verbs:
- bake – to cook in an oven – 焼く
- beat / whisk – to stir quickly with a fork, whisk or electric mixture to add air into a mixture – 泡立てる
- boil – to heat in a liquid over a stove – 煮る
- brown – to cook until brown – きつね色になるまで焼く
- chop – to cut – 切る
- dice – to cut into small cubes – みじん切りにする
- dredge – coat something (usually in flour) – まぶす/ころもをつける
- dust – ふる
- flour – to dust flour onto a surface or cake tin – (台/ケーキ型に)小麦粉をふる
- fold – to carefully mix two ingredients – 切るように混ぜ込む
- fry – 炒める
- grate – to cut into small pieces using a cheese grater – おろす
- grease – to cover a bowl, pan or tin with butter or oil so the cake doesn’t stick to it – 油をひく
- knead – こねる
- line (with baking paper) – to cover (the inside/bottom of a cake tin with parchment or baking paper) – クッキングシートを敷く
- melt – 溶かす
- mix – 混ぜる
- pour – 注ぐ
- (let) rise – to let the dough or cake get bigger – 発酵させる
- roll out – 麺棒で伸ばす
- sieve / sift – ふるう
- simmer – コトコト煮る
- slice – スライスに切る
- spread – 塗る
- stir – かき混ぜる
- tip into – 移す
Nouns:
Ingredients:
- caster sugar – 上白糖
- clotted cream – a very thick cream with a delicious crust. – クロテッドクリーム
- double cream – fresh cream with about 48% fat content.
- dough – 生地
- icing sugar / powdered sugar / confectioner’s sugar – 粉砂糖
- muscovado/brown sugar – 黒砂糖
- plain flour – 中力粉
- self-raising flour – special flour found in the UK. You can make your own by adding 1tsp of baking powder to every 100g of plain flour.
- zest – grated orange/lemon peel – レモンやオレンジなどの果皮の下ろし
Equipment:
- baking tray – 天板
- cake tin / sandwich tin – ケーキ型
- (electric) mixer – ハンドミキサー
- parchment paper / baking paper – クッキングシート
- rolling pin – 麺棒
- sieve – 粉ふるい
- scales – はかり
- teaspoon / tsp – 小さじ
- tablespoon / tbsp – 大さじ
Now that you have some vocabulary, why don’t you try cooking some British desserts for yourself? Here are some easy recipes you can try:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/grannys-victoria-sponge
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/carrot-cake
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/classic-scones-jam-clotted-cream – if you can’t find clotted cream in Japan (some supermarkets sometimes have it), then whipped cream or butter are both good alternatives for scones .